Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése

 

A Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése újszerű szoftverminőség-biztosítási, csoportmunka és mobiltechnológiák alkalmazásával. - GOP-111-11-2011-0006

A Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése újszerű szoftverminőség-biztosítási, csoportmunka és mobiltechnológiák alkalmazásával

Kedvezményezett: Multiráció Kft. (6721 Szeged, Hajnóczy utca 6. fszt. 2.), Szegedi Tudományegyetem (6720 Szeged, Dugonics tér 13., 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 103.)
Közreműködő szervezet: Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (1539 Budapest, Pf. 684)
Irányító hatóság:Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.)

Pályázat azonosítója: GOP-111-11-2011-0006
Projekt összköltsége: 503 480 285 Ft
Támogatás összege: 370 010 391 Ft
Támogatás intenzitása: 73,4905 %

Projekt kezdete: 2012.01.02.
Projekt befejezése: 2014.05.31.

A dokumentumszerkesztés több ezer éves  történetében egyedülálló helyzet alakult ki az elmúlt két évtizedben. Az elektronikus dokumentumok tömegesen a Microsoft egyedi, nem szabványos formátumában készülnek. Ennek hátterében az elektronikus dokumentumok írásának és felhasználók közötti cseréjének függőségei állnak. A kormányzati szektor által használt elektronikus formátum meghatározó szerepet tölt be a gazdaság szereplői által használt formátum vonatkozásában is. Mivel a Microsoftnak a számítógépek operácios rendszerei piacán kialakult monopolhelyzete miatt a kormányzati szektor ún. nagyvállalati licensz szerződés keretében a Microsoft irodai alkalmazását szerezte be, a felhasználók közötti függőségek által a Microsoft az irodai alkalmazások piacán kvázi monopol helyzetbe került. Az így kialakult helyzet sérti a dokumentumok hosszú távú megőrizhetőségét, biztonságát, a dokumentum tulajdonosának hozzáférési jogait és gátolja a versenyt és innováciőt az irodai szoftverek piacán
Ez a felismerés szülte meg a 2006-ban ISO szabvánnyá vált Nyílt Dokumentumformátumot (ODF), amelynek legsikeresebb megvalósítása az OpenOffice.org (OOo) nyílt forráskódú irodai alkalmazás.
Az elmúlt évek legjelentősebb hazai eredményeként létrejött a MultiRáció, SZTE, ELTE és BMGE együttműködéséből az egykori OpenOffice fejlesztő társasággal összemérhető professzionális ODF / OOo fejlesztői bázis. Az ODF alkalmazások együttműködését vizsgálandó, a holland kormány kezdeményezésére létrejött ODF Plugfest fórum tagjai úgy látják, jelenleg a MultiRáció OOo alapú megoldása, az EuroOffice veheti át az OOo európai továbbvitelét.
A pályázat elsődleges célja tehát az EuroOffice új verziójának kifejlesztése és kiadása elsősorban az európai igényeknek megfelelően, de úgy, hogy a világpiacon is jelentős erőt képviseljen. Ennek eléréséhez számos, versenyelőnyt teremtő tevékenységet tervezünk:

- Az ODF szabvány egységesítése. Az összes ODF-re építő irodai alkalmazás (globális) érdeke a szabvány egységesítése, mivel így nyílik lehetőség a jelenlegi Microsoft dominancia leküzdésére

- Kifeljesztjük az EuroOffice tablet alapú változatát, amely új piaci területet nyit meg az EuroOffice számára.

- Felhő alapú, csoportmunkát támogató funkciókat fejlesztünk ki, melyek eddig csak különálló projekt menedzsment és dokumentumkezelő szoftverekben voltak elérhetőek (változáskövetés, verziózás, stb.)

- Innovatív, szoftverminőségi tulajdonságokat azonosító, vizualizáló és riportáló prototípus eszközt fejlesztünk ki. Ennek alkalmazása az EuroOffice fejlesztése során biztosítani fogja annak magas minőségét, mely döntő jelentőségű a termék európai és világpiacon való elterjedésében.

- Növeljük az EuroOffice ergonómiáját és használhatóságát a piaci pozíció erősítése érdekében.

A fejlesztésben a németországi OpenOffice csapat programozói is részt vesznek, így biztosítjuk az EuroOffice kiadásának teljes körűségét és minőségét, és szavatoljuk a termék megfelelő piaci súlyát is a felhasználói közösség felé.

[Read more in English]

 

Page last modified: September 1, 2022